Vanessa_Berhe_Large

I går invigdes Stockholms filmfestival, vars spotlight-tema i år är frihet. Vi hakar på, och har bett ett antal personer att skriva om film på samma tema. En av dem är 17-åriga Vanessa Berhe, som nyligen tilldelades Dawit Isaak-priset av Publicistklubben Västra. 

“Alla människor är födda fria, sedan är det deras val som avgör hur begränsad deras frihet blir”. Så sa min mamma till min lillebror varje gång han gjorde något fel. Hade han cyklat längre än tillåtet, då fick han godisförbud i en vecka. Budskapet var enkelt; gör man någonting fel ska man straffas. Det är ett tankesätt som fungerar alldeles utmärkt i demokratiska och rättvisa samhällen, men som tyvärr inte är lika självklart på alla platser i världen.

I den Oscarsbelönade kortfilmen Trevor (Peggy Rajski, 1994) får man följa tonårspojken Trevor. När hans föräldrar, vänner och så småningom resten av samhället får veta att han är homosexuell fördöms han. Trevor känner sig som “ en fånge i sitt eget liv”, och försöker till slut begå självmord. Samhället dömer honom, och hans “val” att vara homosexuell leder till att omgivningen begränsar hans frihet att vara, tänka och känna som han vill.

Han hade gjort något som av omgivningen ansågs vara fel, därför straffades han.

I dokumentären Frihet bakom galler (Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani, 2013) får vi följa några fångar i kvinnofängelset Takhar i Afghanistan. Där sitter bland andra Sima, dömd för att ha rymt från en man som misshandlat henne och mördat en av sina andra fruar och ett av sina barn. Hon dömdes till 16 år. Hon blev inte bara frihetsberövad, hon var också berövad rätten att äga sig själv, fatta egna beslut, välja sin egen väg.

Hennes brott skulle aldrig ha klassats som ett brott i ett demokratiskt och rättvist land. Men, hon hade gjort något som av omgivningen ansågs vara fel och därför straffades hon.

I vår film One Day Seyoum (Vanessa Berhe, Clara-Wikforss-Green, Sven Blume m fl, 2013) berättar jag om min morbror Seyoum Tsehaye, som sedan 2001 har suttit fängslad i Eritrea för sina texter om demokrati och rättvisa. Han blev berövad sin frihet för ett brott som inte är ett brott i demokratiska länder. Hans “brott” är en mänsklig rättighet. Men, enligt den eritreanska regimen hade han gjort något fel, och därför straffades han.

De här filmerna speglar en verklighet där alla, precis som min mamma sade, är födda  fria, men där huvudpersonernas frihet har begränsats av annat än egna val. Trevor, Sima och Seyoum gjorde inget fel, ändå straffades de. För Trevors omgivning var hans sexualitet en skam, på en annan plats och i en annan tid skulle den inte ens vara ifrågasatt. I Afghanistan bestraffades Sima med ett 10 år längre straff än en mörderska, hade hon levt i Sverige hade det hon gjorde inte ens varit ett brott. För den eritreanska regimen är min morbror en brottsling, för oss är han en hjälte.

Det finns en frihet ingen kan ta ifrån oss: friheten att stå upp emot dem som försöker förtrycka vår och andras frihet. Den är den största friheten, den allra viktigaste. Det är den som vi måste värna om och utnyttja så länge vi har möjligheten att göra det.

Vanessa Berhe

Foto: Sven Blume

Filmer som nämns i detta inlägg:
Trevor, Peggy Rajski, 1994 (IMDb) 
Frihet bakom galler, Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani, 2013 (Svensk Filmdatabas) 
One Day Seyoum, Vanessa Berhe, Clara-Wikforss-Green, Sven Blume m fl, 2013 (Projektets hemsida)

Trailer Trevor:

Trailer Frihet bakom galler:

Se One Day Seyoum:

 

Vanessa Berhe på Twitter:
@VanessaBerhe

One Day Seyoum på Twitter:
@OneDaySeyuom

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:8 × 7 =