Victoria Svensson Tordenborn

Med anledning av situationen i Filippinerna efter tyfonen Haiyans framfart bad vi Viktoria Svensson Tordenborn, handläggare för Filippinerna på Olof Palmes Internationella Center, att skriva om film på temat “naturkatastrof”. Resultatet blev en text om en klassisk 80-talskomedi.

Tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna tidigt den 8 november. Jag var själv i Manila när himlen färgades grå. Den som följde nyheterna såg det apokalyptiska landskap tyfonen lämnade efter sig. I ett land som består av 7000 öar är konsekvenserna stora och befolkningen drabbas hårt. Särskilt hårt drabbas de fattiga, som i Filippinerna är nästan en tredjedel av befolkningen – det vill säga drygt 26 miljoner människor. Allra fattigast är landsbygden, och det är också dit hjälpen har haft svårast att nå fram på grund av den outvecklade infrastrukturen. De fattiga bor i de mest sårbara områdena – som i ett land med mycket översvämningar ofta är de som ligger längs vattnet.

I Harold Ramis film Måndag hela veckan (1993) spelar Bill Murray en egocentrerad TV-meteorolog vid namn Phil Connors. Han befinner sig motvilligt i småstaden Punxsutawney för att direktsända från murmeldjurets dag. Efter ceremonin där murmeldjuret förutspår årets väder börjar en kraftig snöstorm som hindrar filmteamet från att lämna staden. När Connors vaknar i sin hotellsäng nästa morgon upptäcker han att vaknat i gårdagen igen, att samma händelseförlopp upprepas. När han så småningom inser att han är dömd att uppleva samma dag varje dag i resten av sitt liv börjar han roa sig med att jaga snabba kickar och snabba pengar. Han lever som om det inte finns någon morgondag, eftersom vad han gör inte spelar någon roll. Nästa dag börjar om på nytt igen och han får nya chanser att göra samma saker, fast bättre.

Visst kan det tyckas att vi också lever i en värld där samma historia upprepar sig gång på gång. Berättelsen om naturkatastrofer på Filippinerna är inte ny. Tyfonens öga riktade sig mot människor som fortfarande bodde i tält efter den kraftiga jordbävning som drabbade Filippinerna så sent som i oktober i år. Berättelsen om naturkatastrofer i världen är inte heller ny. De senaste 20 åren har väderberoende naturkatastrofer ökat lavinartat – tsunamin i Sydostasien 2005, jordbävningen i Haiti 2010 och orkanen Sandy i USA 2012 är bara några exempel. I ljuset av Haiyan inledningstalade den filippinske representanten Yeb Sano på FN:s klimattoppmöte i Warszawa nyligen. ”Vi kan stoppa detta vansinne”, avslutade han sitt tal med och fick stående ovationer.

Ilskan växer mot klimatförhandlingarnas tröghet och utvecklingsländer provoceras av den rika världens ovilja att minska sina utsläpp. Många menar att fattiga länder måste ha rätt att utvecklas och därför måste beredas större klimatutrymme. Detta är rimligt. Men man måste samtidigt fråga sig om utveckling bara kan mätas i ekonomisk tillväxt, och vad folket som lever i de naturkatastrofdrabbade länderna vill.

I Måndag hela veckan förefaller Connor vara dömd att genomleva samma dag i en oändlighet. Det är inte förrän han slutar att tänka bara på sig själv som han lyckas bryta den onda cirkeln och komma vidare till en ny morgondag. I filmen får vi inte riktigt veta hur länge Connor är fast i tiden, men han ges hur många chanser som helst att bättra sig. I verkligheten har vi knappast lika många chanser.

Viktoria Svensson Tordenborn

Foto: Palmecenter

Filmer som nämns i detta inlägg:
Måndag hela veckan/Groundhog Day, Harold Ramis, 1993 (IMDb)

Trailer Måndag hela veckan:

Mer info om hur du kan stödja hjälpinsatserna och återuppbyggnadsarbetet i Filippinerna:
www.palmecenter.se/Vad-tycker-vi/Nyheter/131110-Stod-vara-samarbetspartners-i-Filippinerna/

Palmecentret på Twitter:
@Palmecenter

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 6 = 54