Yasir Al-Sayed IssaYasir Al-Sayed Issa är Syrienkännare och människorättsaktivist. Här skriver han om en amatörkortfilm som sammanfattar konflikten i Syrien, på ett språk som alla förstår. (Se filmen nedanför texten.)

Vill man ha en sammanfattning av den syriska revolutionen rekommenderar jag att man tittar på den amatörinspelade kortfilmen Kafranbel: the Syrian Revolution in 3 Minutes (Kafranbel Media Center, 2013. Se filmen nedanför texten.). Det är inte enkelt att beskriva en sådan blodig konflikt med över 120 000 civila dödsoffer, hundratusentals skadade och miljontals som har drivits bort från sina hem – men här försöker unga aktivister sammanfatta den komplicerade konflikten på ett språk som alla förstår.

Det syriska folket, som levt under diktatur i årtionden, såg hoppet i den arabiska våren. Begrepp som reformer, frihet och värdighet klottrades på väggarna. I början var det några få som vågade bryta tystnaden och gick ut på gatorna för att demonstrera mot den förtryckande Assadregimen. Det dröjde inte länge innan regimen mötte dessa modiga ungdomar med skarp ammunition. Offer började falla, ett efter ett. Blodet som spilldes på gatorna blev revolutionens bränsle.

Demonstrationerna spred sig från en gata till en annan, från en ort till en annan, och snart var hela Syrien involverat i upproret. Regimens våld mot de fredliga demonstranterna ökade i takt med protesterna i landet. Skarp ammunition, stridsvagnar, tungt artilleri, stridsflygplan, klusterbomber och inte minst kemiska vapen har använts, i försök att tysta frihetens rop.

Den kemiska attacken som drabbade civila utanför Syriens huvudstad Damaskus i slutet av augusti i år var en vändpunkt. Många trodde att denna kemiska attack på något sätt skulle vara spiken i Assads kista – men tyvärr hade man fel. För stora förhoppningar. Omvärlden var mer intresserade av att lägga händerna på Assads kemiska vapen än av att hindra Assad från att döda fler människor. Att kemiska vapen har använts av Assadregimen mot civilbefolkningen är fruktansvärt, men det är minst lika illa att döda människor genom att bombardera människors hem när de sover och skjuta ner hela bostadsområden med klusterbomber.

Kafranbel: the Syrian Revolution in 3 Minutes ger en enkel förklaring till den som vill förstå konflikten i Syrien, och illustrerar hur omvärlden agerar åskådare när massmord och krigsförbrytelser sker. I den korta filmen får man också se hur USA reagerade när Assad använde sig av kemiska vapen, och hur USA nöjde sig med att Assad får lämna över dessa vapen. Hur ett folk utrotas inför världens ögon och hur ingen gör något för att stoppa blodbadet i Syrien.

Yasir Al-Sayed Issa

Foto: Privat


Filmer som nämns i inlägget:
Kafranbel: the Syrian Revolution in 3 Minutes, Kafranbel Media Center, 2013

Se Kafranbel: The Syrian Revolution in 3 Minutes:


Yasir Al-Sayed Issa på Twitter:

@Yasir_AlSayed

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:7 − = 2